Obilježava se 17. godišnjica poslijeratnog otvorenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo

    Nakon ratnih zbivanja i potpunog uništenja aerodromskih kapaciteta, Sarajevski aerodrom je 15. augusta 1996. godine ponovo otvoren za civilni saobraćaj, a na današnji dan obilježava se 17 godina od tog događaja.
    Zauzimanje Sarajevskog aerodroma od strane bivše JNA započelo je u noći između 4. i 5. aprila 1992. godine. Aerodrom je opljačkan, opustošen i potpuno uništen, nakon čega je uslijedilo potpuno obustavljanje saobraćaja za civilne letove. Bili su to teški i neizvjesni trenuci za aerodrom kojeg je za ponovno uspostavljanje prometa trebalo u potpunosti obnoviti.
    „Od 1996. godine pa sve do danas, kroz ovaj aerodrom prošlo je preko 7 miliona putnika, te je ostvareno preko 82.000 aviooperacija. Naš cilj u 2013. godini je da broj letova povećamo za 20 posto u odnosu na 2011. godinu, kada je taj iznos bio rekordan od 600.000 putnika, te da i dalje vodimo računa o kvalitetu usluge kao i o zadovoljstvu putnika i zaposlenika.“- izjavio je generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo gosp. Ivan Veličan.
    Izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo gosp. Elvedin Begić ovom prilikom prisjetio se samih početaka rada Aerodroma:
    „Povučemo li paralelu i vratimo se 17 godina unazad kada smo opustošeni i do temelja porušeni Aerodrom, doslovno počeli graditi iz pepela, kako infrastrukturno, tako i sa opremom i kadrovskim potencijalom, kamen po kamen, ciglu po ciglu, educirali smo zaposlenika po zaposlenika, onda zaista s ponosom mogu reći da smo uradili gotovo, pa nemoguć posao.
    Međutim, uspjeh nije došao preko noći. Rezultat je to velikog truda, rada i ulaganja Uprave, ali i svih zaposlenika, koji su svojim zalaganjem doprinijeli da je Međunarodni aerodrom Sarajevo danas prepoznatljiv po kvaliteti svojih usluga, opremljen najsavremenjiom opremom, stručnim kadrom i kao takav ponosno može parirati svim drugim aerodromima u regiji, ali i šire.“
    Da Međunarodni aerodrom Sarajevo već godinama uspješno posluje, te da se trend uspješnog poslovanja nastavio i u 2013. godini, pokazuju rezultati poslovanja u prvih šest mjeseci tekuće godine. Naime, broj putnika u prvih šest mjeseci iznosio je 303.829 što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine, a broj aviooperacija je dostigao brojku od 2.603, što je za 2% više u odnosu na isti period prošle godine.
    Obilježavanju 17. godišnjice Međunarodnog aerodroma Sarajevo pridružila se i Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, te je tim povodom nagradio gospodina Muharema Šepera s povratnom zrakoplovnom kartom za jedno od europskih odredišta kompanije, po izboru putnika.
    „Croatia Airlines i Međunarodni aerodrom Sarajevo dijele zajedničku povijest jer je upravo zrakoplov Croatia Airlinesa prvi sletio na obnovljeni Aerodrom Sarajevo 1996. godine i tako ga ponovo otvorio za redovni civilni saobračaj“.- izjavila je direktorica predstavništva Croatia Airlinesa za BiH, gospođa Snježana Krpan.